‘Deze zaak moest blijven bestaan’

De bekende kapperszaak op nummer 42 van de Utrechtse Voorstraat kent een rijke historie. Toen medewerkster Margarita van Gessel onverwachts te horen kreeg dat de salon failliet was, besloot ze over te gaan tot actie. ,,Deze plek moest blijven bestaan.”

Wie binnenstapt in de moderne, glanzende kapperszaak op de Utrechtse Voorstraat, zou aan het interieur niet zeggen dat de jarenoude zaak een rijke geschiedenis kent. De salon werd in de jaren 60 opgericht door Bert Deun –en échte Utrechter uit een bekende kappersfamilie.Hoewel de zaak een aantal jaar geleden werd overgenomen door keten Novelli, stond de getalenteerde Deun nog regelmatig met een schaar in zijn hand in de salon om zijn vaste gasten bij te knippen. Aan de rijke geschiedenis van de zaak leek vorige maand echter een eind te komen toen de salon onverwachts failliet werd verklaard. Dát laat ik niet gebeuren, dacht kapster Margarita van Gessel.

Per mail

“Op zaterdagmiddag had ik hier nog staan knippen. Op zondag kreeg ik, terwijl ik op de bank zat, ineens een mailtje van de baas dat de zaak failliet was”, vertelt Van Gessel, nog steeds vol verbazing, met een schaar tussen haar vingers. “Ik vind het niet netjes om zulke berichten per email te delen. Twee van mijn collega’s werkten hier al zesentwintig jaar, en dan moet je er op die manier achter komen dat je je baan kwijt bent.”

De onverwachtse mededeling zorgt in de eerste instantie voor een shock bij Van Gessel. ,,Ik heb flink zitten huilen op de bank toen ik die mail las”, vertelt de kapster. ,,Ik sprak met mijn collega Bibi af om onze persoonlijke spulletjes op te halen. Toen zijn we even op het terras gaan zitten en dacht ik ineens: waarom neem ik de zaak niet over? Dan ga ík het toch gewoon doen?”

Wat je stijl ook is: je wilt in ieder geval met een blij gevoel de zaak uitlopen en trots zijn op je nieuwe haar!

By Margarita

,,Spannend was het wel. Maar ik heb m’n hart al lang geleden verloren aan deze plek”, vertelt ze. De salon maakt een doorstart onder de naam Hairstyling by Margarita. ,,Kijk naar het pand alleen al het heeft zo veel geschiedenis. Ook naar Bert toe vond ik dat deze plek moest blijven bestaan. Toen hij het nieuws hoorde, zei hij dat hij trots op me was. Dat vind ik prachtig.”
Op zaterdagmiddag wordt de salon feestelijk geopend. Margarita kan niet wachten. ,,Ik stond hier bijna te huilen van de week, zo enthousiast ben ik. Ik had een paar dagen terug een klant van 84. Ze was zó blij dat we blijven bestaan, vertelde ze me. Daar doe ik het voor.”